Ατομισμός ή Ατομικισμός;

17 02 2007

Δημόκριτος

Κάποτε άκουσα έναν γνωστό μου ενώ μιλούσαμε για το πρόβλημα της σύγχρονης νεολαίας, να λέει συνέχεια την λέξη ατομικισμός. Μου ακουγόταν λάθος αλλά δεν ήθελα να τον διορθώσω αφού είχε σπουδάσει κάποια χρόνια Αγγλία και μου φάνηκε πως ήταν λάθος από αυτά που μπερδευόταν.

Όταν κοίταξα τότε το λεξικό είχα δει πως η λέξη ατομισμός αναφέρεται στο φιλοσοφικό ρεύμα που πιστεύει πως η βάση για τα πάντα είναι το άτομο. Ιδρυτής και 1ος ατομιστής ο Δημόκριτος. Άρα μάλλον εγώ είχα λάθος τότε και είδα πως η λέξη ατομικισμός έχει την έννοια που όλοι ξέρουν σαν στάση ζωής. Δεν θυμάμαι πιο λεξικό είχα κοιτάξει (σε βιβλιοθήκη το είχα βρει) τώρα κοιτώντας το λεξικό του Μπαμπινιώτη αναφέρει σαν ταυτόσημες τις 2 λέξεις αλλά δεν μιλά καθόλου για τον ατομισμό του Δημόκριτου… Πολύ παράξενο. Όποιος έχει γνώση επί του θέματος θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βοηθήσει.

Advertisements

Ενέργειες

Information

3 Σχόλια

8 05 2007
Πολιτικό blog » Blog Archive » Άντε και καλή τύχη Μάγκες

[…] Όμως δεν είναι αλήθεια… Δεν είναι καθόλου αλήθεια… Μόνος του κανένας δεν κατάφερε τίποτα… Ακόμα και αν προβάλλονται οι “αυτοδημιούργητοι” και οι ηγέτες πολύ λίγα είναι αυτά που πέτυχαν με σχέση αυτά που πέτυχαν οι πολλοί ανώνυμοι… Και αυτοί οι λίγοι είναι πολλοί λίγοι με σχέση όλους αυτούς που δεν κατάφεραν τίποτα… Γιατί αντί να δουν τη συλλογική διαδικασία σαν το μόνο μέσο βελτίωσης της ζωής τους προτίμησαν τον ατομικό δρόμο. Το δρόμο του ατομικισμού. […]

14 11 2007
pol32

ε, ειναι το ιδιο προβλημα πχ
1. με τον πλανητη αφροδιτη: πως θα πεις την ατμοσφαιρα του; αφοδισια; (σε αντιδιαστολη με την γηινη ας πουμε). θυμιζει συφιλη!
2. η κολονοσκοπηση ειναι προφανως λαθος; το κολον, η επισκοπηση του κολου = κολοσκοπηση!

ατομισμος λοιπον κι οποιος καταλαβε καταλαβε! το ατομικισμος ειναι σολοικισμος!

23 07 2013
trying to get pregnant

Will a natural cure need a lot more recording of information.
Still, the particular wait isn’t always needed in getting pregnant after birth control. If you and your family fit into this group the news is not really all bad.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: